Haarlem, een gastvrije stad

 

Haarlem is één van de mooiste oude steden van Nederland. Het is een prettige, veilige stad met ca. 150.000 inwoners. Al van verre lokt de toren van de Grote of Sint Bavokerk. Haarlem ligt aan de rivier het Spaarne en heeft een aantrekkelijke, monumentale binnenstad met veel bezienswaardigheden waaronder het Frans Hals Museum en Teylers Museum. In het gezellige centrum is een grote verscheidenheid aan cafés en restaurants. En in de zijstraten van de grote winkelstraten is een verrassend aanbod aan speciaalzaken en trendy winkeltjes te vinden. Haarlem wordt ook wel de meest Vlaamse stad van het Noorden genoemd. De monumenten van de hand van stadsbouwmeester Lieven de Key en het grote aantal horecagelegenheden geven de stad een zuidelijk allure.

 

Wie van een bezoek aan Horses On Ice een weekendje weg wil maken kan in Haarlem en omgeving zijn hart ophalen. De kustplaats Zandvoort en het schitterende duingebied liggen op slechts enkele kilometers afstand. Ook in Haarlem zelf is dat weekend van alles te doen.

 

Op 23 maart start in het Frans Hals Museum een bijzondere tentoonstelling over Frans Hals. Voor het eerst worden sleutelstukken van Frans Hals getoond te midden van schilderijen van beroemde collega's als Titiaan, Rembrandt, Van Dyck, Jordaens en Rubens. De schilderijen zijn afkomstig uit onder meer de National Gallery in Londen, het Prado in Madrid, het Louvre in Parijs en diverse particuliere collecties. Met de tentoonstelling Frans Hals, Oog in oog met Rembrandt,  Rubens en Titiaan viert het Frans Hals Museum dat ze in 2013 honderd jaar bestaat.
Haarlem heeft nog meer musea die absoluut de moeite van een bezoekje waard zijn. Het Teylers Museum: het oudste museum van Nederland met een uitgebreide collectie op het gebied van kunst en wetenschap. Het Dolhuys: ontdek de grenzen tussen gek en normaal in het nationaal museum van de psychiatrie. Laat je boeien door de verhalen van patiënten. Molen De Adriaan: deze stellingmolen ligt aan het Spaarne. Van boven heb je een onvergetelijk uitzicht over de oude stad. En in het NZH Vervoer Museum is een expositie te bezichtigen over het NZH tram- en busbedrijf.

 

Voor wie liever gaat shoppen is er naast het ruime aanbod ook de grote zaterdagmarkt op de Grote Markt in het centrum van de stad. Maar het is natuurlijk ook heerlijk om gewoon een beetje door de stad te 'zwerven'. Er is van alles te doen.

 

Meer informatie kunt u ook vinden op de website van Haarlem.