Algemene informatie

 

HOIlogo -laser

Na succesvolle eerdere edities (in 2006, 2007. 2009 & 2011) pakt Horses On Ice ook 2013 groot uit. Wederom zal een grote tribune (2500 zitplaatsen) gebouwd worden in het stadion, komt er een horeca-plein en zal er een gezellig strodorp zijn in het midden van de ijsbaan.

Ook dit jaar vindt HOI onder auspiciën van de FEIF plaats in Haarlem en zal het de titel  Europees Kampioenschap voor IJslandse paarden op ijs dragen.

Naar verwachting zullen in totaal ongeveer 100 nationale en internationale deelnemers het ijs betreden.
Alle informatie over het evenement Horses On Ice vind je op deze website, alsmede algemene informatie over het IJslandse paard.

De wedstrijden op ijs worden bij de IJslandse paardensport gezien als een veelbelovende wedstrijdvorm voor de toekomst. Volgens kenners is de gladde ijsvloer ideaal voor de IJslandse paarden. Nergens zijn de gangen zo explosief, hun bewegingen zo imposant en komt het IJslandse paard zo tot zijn recht als op het ijs.

 

Nick -Siggi Oskw

 

Mede om het evenement nog meer spektakel te geven, is er in 2011 voor gekozen de wedstrijd op één lange zijde te rijden, in 2013 zal er ook voor deze vorm gekozen worden. In de normale IJslandse wedstrijdsport kennen we dit als Gæðingakeppni, echter zullen de paarden op het ijs niet heen en weer gaan maar steeds vanaf dezelfde kant hun onderdelen tonen. Voorheen werden de proeven over de volle lengte van de baan (400 meter) verreden, waardoor slechts een klein deel van de baan overzien kon worden. Aangezien de organisatie van Horses On Ice altijd op zoek is naar verbetering van het evenement, maar zeker ook het stuk paardenwelzijn hoog in het vaandel heeft, is er besloten de wedstrijd nu in deze nieuwe vorm plaats te laten vinden.

MPA-sportfotografie .nl 00002-opwarmenw

 

Alle deelnemers worden persoonlijk door de organisatie uitgenodigd, om zowel de kwaliteit als de veiligheid te kunnen waarborgen. Het uitnodigen gebeurt op basis van een uitnodigingsbeleid dat voor zowel ruiters als publiek inzichtelijk maakt hoe men zich kan/moet selecteren.

Het uitnodigingsbeleid van deze editie van Horses On Ice is ook terug te vinden op deze website.

Het IJslandse paard is een klein maar stoer dier dat op IJsland vanaf de vroegere Middeleeuwen in afzondering is gefokt. Kenmerkend aan het paard zijn de extra gangen, tölt en telgang. Tot ver in de twintigste eeuw waren paarden het belangrijkste vervoermiddel op IJsland. In de winter werd over bevroren meren en rivieren gereden. Formele wedstrijden met IJslanders kennen we vanaf de late negentiende eeuw, toen op IJsland de eerste paardenrennen werden georganiseerd.